Array
Computer Reiniging

Klinkt er een turbineachtig geruis vanuit uw pc? Herinnert het geluid van uw pc u aan een stofzuiger?

Dit is een alom bekend probleem. Het heeft te maken met de vervuiling van uw pc. In huis dwarrelt altijd stof en losse vezels. Dit komt door het aanzuigen van lucht ook in uw pc terecht. De deeltjes blijven grotendeels aan de ventilatoren 'plakken', waardoor de bladen van de ventilator zwaarder worden en er meer druk op de lagers komt te staan. Hierdoor kan de ventilator uit balans raken, wat er voor zorgt dat de lagers slijten en er speling op komt. Door deze speling zal de ventilator gaan resoneren en herrie maken.

Verder is stof zeer schadelijk voor de hardware in uw systeem. Doordat stof isoleert kan het apparaat zijn warmte niet kwijt. Hierdoor zal deze uiteindelijk stukken warmer worden dan normaal, wat instabiliteit met zich mee brengt. Het systeem zal vaker vastlopen en/of spontaan opnieuw starten.

Een computer werkt het beste als de systeemtemperatuur zo koud mogelijk is. Om uw pc 'koel' te houden dient u geregeld uw systeemkast open te maken en de hardware van stof te ontdoen. Mocht de pc in een stoffige ruimte staan of op vloerbedekking, dan raden wij aan de pc eens per 6 maanden van binnen schoon te maken. Het schoonhouden van uw pc kost een paar minuten per keer, maar verlengt de levensduur van uw hardware enorm.


De voeding
De voedingkoeler is één van de hardst werkende onderdelen binnen uw computer. Deze zorgt ervoor dat de warme lucht uit uw systeem gezogen wordt. Door de ontstane onderdruk wordt tevens koele lucht van buiten naar binnen gezogen. Helaas zijn vele voedingen geen hightech producten. Vaak werken zij met goedkope kunststof glijlagers i.p.v. de duurdere en veel betrouwbaardere kogellagers. Door wrijving tijdens het draaien slijten continu kunststofdeeltjes van de glijlagers af. Deze fijne zwarte pulver blijft vervolgens in de hoeken van de lagers steken waardoor kleine ophopingen ontstaan wat de lagers en dus de koeler niet ten goede komt.

Processorkoeler
Het volgende dat aan de beurt is, is de processorkoeler. Deze houdt uw processor in leven. Deze koeler zorgt ervoor dat de processor beter zijn warmte kwijt kan door warme lucht tussen de ribben van de heatsink vandaan te zuigen. Hierdoor komt op de ribben van de heatsink echter wel stof te zitten. Dit stof verhindert de luchtstroom en zorgt er dus voor dat de heatsink minder warmte af kan staan aan de lucht, de processortemperatuur loopt op en de pc gaat instabieler draaien.

Grafische kaart
Als derde en laatste zijn de uitbreidingskaarten en voornamelijk de grafische kaart aan de beurt. Het stof dat zich in uw systeemkast bevindt zal wanneer de computer uitgezet word o.a. neerdalen op de uitbreidingskaarten. Omdat deze op dat moment nog warm zijn, zal het stof enigszins aan de kaarten blijven plakken. Doordat de stoflaag isolerend werkt, kunnen de kaarten hun warmte niet kwijt. Dit zorgt, net als bij de overige onderdelen voor extra warmte en instabiliteit.

Actieve ventilatoren op de grafische kaart dienen geregeld schoon gemaakt te worden. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de processorkoeler en de voedingkoeler, meer stof betekent minder koeling.


Verkeerd!
Veel mensen grijpen voor het schoonmaken van de computer, naar de stofzuiger... niets is schadelijker dan statische electriciteit en dit is wat men veelal veroorzaakt met de stofzuiger. Schorelweb heeft hiervoor apparatuur en mogelijkheden om op zeer nette en vooral onschadelijke wijze, het stof te verwijderen. Niet alleen de zichtbare stukken van de computer, maar ook onder het moederbord wordt zorgvuldig schoongemaakt. Wij adviseren u om; indien u niet weet hoe u de computer het beste schoon kunt maken, regelmatig uw computer bij ons langs te brengen. Hiermee wordt de levensduur van de computer veelal langer en bespaart dit op termijn hoge kosten voor de aanschaf van een nieuwe computer.


Notebooks / Laptops
Het stofvrij maken van notebooks (laptops) is helaas door de zeer kleine componenten niet mogelijk. De ventilator is dermate klein dat deze kapot kan gaan. Wij adviseren voor dergelijk onderhoud veelal om contact op te nemen met de fabrikant.

Wachten?!
Het is helaas niet mogelijk te wachten terwijl wij bezig zijn met het schoonmaken. Wij hebben geen winkelpand of wachtruimte.