Array

Draadloos of bekabeld

Waarom is bekabeld beter dan draadloos netwerk?

Alles is tegenwoordig zonder kabel. Computermuizen, toetsenborden, je internet, enzovoort. Maar is dat nu echt wel altijd beter zo draadloos? In sommige gevallen wel, in het geval van internet ben je vaker beter af met een echte klassieke kabel dan met draadloos. Tenzij je niet veeleisend bent natuurlijk. Maar waarom is een kabel in veel gevallen toch beter?

Altijd verbinding

Een draadloos netwerk heeft zeer veel mogelijke stoorzenders. Een dikke muur, een radio, een microgolfoven, een gsm, enzovoort. In principe is alles een stoorzender. Het is gelukkig alleen echt zeer merkbaar bij bijvoorbeeld de gegeven voorbeelden. Alles wat elektrisch is, kan een stoorzender zijn, net als alles wat een grote dikte heeft. Een kabel heeft hier absoluut geen last van. Er is maar één moment wanneer een kabel geen verbinding heeft en dat is als hij in twee stukken gebroken is.

Grotere afstand

Een draadloos netwerk dekt een bepaald veld. Hoe groot dit veld is, hangt af van de apparatuur die je gebruikt. Over het algemeen zou er in theorie een afstand van 50 tot zelfs bijna 100 meter moeten zijn. In de praktijk echter, blijkt vaak dat het eerder rond de 30 meter zal schommelen omwille van stoorzenders. Een netwerkkabel kan makkelijk die afstand overbruggen. Zo ben ik al kabels tegengekomen die 200 meter lang zouden zijn. Laat het duidelijk zijn, een kabel heeft een veel verder bereik.

Let op: een kabel heeft ook zijn limieten qua lengte. Hoe langer de kabel, hoe minder sterk het signaal doorkomt. Maar in ieder geval ligt de limiet veel hoger dan bij een draadloos netwerk. De afstand van een bekabeld netwerk kan bij UTP Cat5e tot 100 meter, bij Cat6 kan dit iets langer worden. Voordeel bij Cat6 is tevens ook dat dit type netwerkkabel nog hogere snelheden aan kan en beter afgeschermd is.

Geen beveiliging nodig

Af en toe hoor je van die verhalen dat mensen blijkbaar hebben “meegesurft” op iemand anders zijn draadloos netwerk. Dit gebeurt als een draadloos netwerk niet beveiligd of zeer zwak beveiligd is. Als je echter enkel met kabels werkt (en eventueel de draadloze functionaliteit van je router uit zet) dan kan iemand enkel meesurfen als hij ook echt een kabel kan aansluiten op je netwerk. En aangezien je bekabeld netwerk in je huis ligt, zouden ze eerst moeten inbreken. Een straffe die er in slaagt om op jouw bekabeld netwerk zit mee te surfen zonder dat jij het merkt.

Conclusie

Een bekabeld netwerk heeft zeker zijn voordelen ten opzichte van een draadloos netwerk. Als je een paar vaste pc’s hebt staan, dan is het zeker het overwegen waard om een kabel te liggen. Heb je een hoop laptop’s, dan ligt de situatie natuurlijk anders. Het nadeel van een kabel is dat je dan je bewegingsvrijheid moet opgeven (tenzij je natuurlijk steeds verhuisd naar andere vaste plaatsen in je huis waar je dan een kabel voorziet). Het hangt van situatie tot situatie af wat nu beter is. Gezien de technologie van tegenwoordig, moet een draadloos netwerk niet zoveel meer onderdoen dan een bekabeld netwerk. Bijgevolg is het dus zeker het proberen waard.