Loading...

PortScan :: Network Port Checker

Portscan

Een portscanner is een computerprogramma dat op verschillende manieren probeert te achterhalen welke TCP- en UDP-poorten op een computer bereikbaar zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen. Ook zijn verschillende mechanismen in gebruik, zoals SYN-scanning en ACK-scanning. De juridische status van het uitvoeren van een portscan richting een computer die eigendom is van iemand anders is enigszins omstreden, daar het gezien kan worden als een strafbare voorbereidingshandeling voor een cyberaanval.

Portscanners zijn belangrijke gereedschappen voor systeembeheerders en computerveiligheidsadviseurs, omdat deze scans een objectief beeld opleveren van de beveiliging van netwerken en individuele computers. Er zijn dan ook verschillende bedrijven en organisaties die netwerk- en poortscanners leveren of scans als service via het web aanbieden. Ook aanbieders van online diensten, zoals IRC-aanbieders gebruiken portscans om vast te stellen of cliënten gebruikmaken van open proxy's.

Daar de portscanner effectief aan achterdeuren rammelt om te zien of er niet ergens een deur open staat, kan het gebruik van deze software in sommige gevallen ook worden gezien als een strafbare voorbereidingshandeling. Dit geldt echter alleen als eveneens sprake is van een strafbare handeling zoals computervredebreuk (art. 138ab, lid 1 Wetboek van strafrecht; art. 144a, lid 1 Wetboek van Strafrecht BES), want de portscan zelf is niet strafbaar.

Veel portscans zijn echter niet direct afkomstig van kwaadwillenden, maar van wormen en virussen op geïnfecteerde computers, die op deze manier doelwitten voor besmettingen proberen te identificeren. Bij deze laatste vorm worden veelal alleen specifieke poorten gescand.


Portscan starten

Om de scan te starten kies de Internet Protocol Versie (4 of 6) en vervolgens één van de locaties waar de tests vandaan zullen worden uitgevoerd.

We maken gebruik van zogenaamde sessies, dit betekent dat u gedurende 10 minuten tests kunt uitvoeren zonder de pagina te hoeven vernieuwen, zijn de 10 minuten verstreken dan moet de pagina worden vernieuwd!


Geavanceerde PortscanDe test-locaties

De testlocaties zijn o.a. Dordrecht en Amsterdam maar ook buiten Nederland hebben we een paar testlocaties zoals Frankrijk, Los Angeles en New Jersey.

Niet alle testlocaties heb ik zelf in eigendom (gehuurd), maar wel het grootste deel.

Voor alle testlocaties geldt dat alleen IPv6 wordt gebruikt wanneer deze dedicated is toegewezen vanuit de leverancier, een tunnelbroker wordt dus niet gebruikt om de tests zo goed en betrouwbaar mogelijk aan te bieden.


Ontwikkeling

Deze portscan tool wordt nog met enige regelmaat verbeterd en uitgebreid.

Met ingang van 21 Juni 2023 is het mogelijk om zelf poorten op te geven met een maximum aantal van 15 poorten! Niet alle testservers kunnen scannen op poort 25 (SMTP) daar dit soms wordt geblokkeerd!, ook zijn de resultaten nog afhankelijk van onze firewall settings. Op dit moment wordt de Firewall getest en zullen mogelijk nog op iedere testserver de firewall settings aangepast worden.


v2.0 21 Jun 2023 :: Portscan resultaten worden niet langer als nmap-uitvoer getoond.
v2.0 21 Jun 2023 :: Zelf poorten opgeven i.p.v. standaard poorten controleren.
v2.0 21 Jun 2023 :: Portscan hernoemd naar Adv. Portscan.
v1.3 17 Jun 2023 :: 'Testen' knop en scripts op de achtergrond gewijzigd
v1.2 6 Jun 2023 :: Portscan is verbeterd!
v1.0 Juli 2022 :: Portscan gelanceerd.Copyright Gerrit Schorel :: SchorelWeb (SchorelWeb) 2007-2023 (15yrs) ©