Array

Stap 1 - Domeinnaam Registreren
Om te beginnen moet u kiezen voor de extensie van het te registreren domein, .INFO .BIZ .COM .NET en .ORG zijn internationaal.

Is uw domein al weg in die extensie, dan kunt u altijd nog voor een andere kiezen, zo is het .NU domein aardig populair in Nederland vanwege de overeenkomst in het taalgebruik.

Het .TO domein begint ook aardig op te komen.
Ook is er natuurlijk nog "onze" .NL extensie. Een .NL naam wordt aangevraagd via Internet providers en als deze vrij is toegekend door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, welke de domeinnamen voor .NL bijhoudt.

SIDN naam kan ook een domeinnaam blokkeren, indien deze een grote betekenis heeft als algemeen gangbare naam en meent u specifieke rechten te bezitten op deze naam als domeinnaam dan kan de registratie worden ingediend (via een provider of schorelweb.nl en om deblokkering worden verzocht, de kans op succes is niet zo groot.

SIDN is er voor de .NL domeinnaam en domeinregistratie de .COM .CO.UK enz kennen andere beheerders. De domeinnaam heeft alleen rechten voor die ene extensie, dus een domein met een andere extentie, heeft geen enkel rechten op schorelweb.nl en omgekeerd. Een domeinnaam kan door de eigenaar worden geannuleerd of deze kan vervallen (als uw provider niet op tijd betaald).

DE NIEUWE DOMEINNAAM IS GEKOZEN
Ja? Stel je gaat het domein schorelweb.nl registeren (wat helaas niet meer kan, maar dit is even een voorbeeld). Controleer eerst nog even of deze domeinnaam nog vrij is. Een domeinnaam kan worden geregistreerd via een provider of via SWDNL en scherp gesteld is dat wel "aanvragen" want uiteindelijk registreert alleen SIDN (of INTERNIC bij .COM enz.) op volgorde van binnenkomst. Blijkt een domeinnaam vrij te zijn (altijd onder voorbehoud verstrekt door SIDN) en een provider heeft veel tijd nodig, dan kan een domeinnaam zojuist aan een ander zijn toegekend als de provider via diens trage procedure SIDN heeft bereikt en daarin kan niets worden veranderd.

Stap 2 - Nameservers opzetten
Een Nameserver staat voor Domain Name Service ( DNS ) en is een set software en protocollen die een domeinnaam bv schorelweb.nl vertalen in een IP-adres als 91.121.168.72. U heeft een DNS service nodig voor het gebruik van een domein op het Internet. Er zijn minimaal 2 DNS adressen nodig voor je domein: Primary DNS en Secondary DNS (zie onderstaand voorbeeld). Bedrijven op het internet kunnen deze service bieden tegen een vergoeding, want zonder DNS kun je geen domein registeren voor .NL althans ! Ook schorelweb.nl kan je hiermee helpen.

Voorbeeld van een DNS-address:
Primary DNS server name: ns1.mysdns.net
Primary DNS server address IPv4: 178.32.222.192
Primary DNS server address IPv6: 2001:41d0:8:e1c0::f00f
Secondary DNS server name: ns2.mysdns.net
Secondary DNS server address IPv4: 94.23.147.38
Secondary DNS server name: ns3.mysdns.net
Secondary DNS server address IPv4: 213.186.33.199
Secondary DNS server address IPv6: 2001:41d0:3:1c7::1

Stap 3 - Webhosting
Tja u heeft nu een domein maar nog geen homepage. Wil je het echt goed aanpakken neem dan ergens een webhosting pakket voor kleine en gemiddelde websites. Wilt u veel ruimte dan is wellicht een Virtual Private Server ( VPS ) of Dedicated Server ( DPS ) iets voor u ?

Stap 4 - URL Redirector / URL Forward / URL Redirect
U heeft nu een domein, die geparkeerd staat op een DNS server maar nog steeds geen homepage on-line op het Internet. Bij een virtuele server zal een ISP (Internet Service Provider) de link moeten leggen tussen het nieuwe domein en uw homepage daar. Wat ze dan doen is de ISP dns settings aan het domein koppelen en een melding geven vanaf hun server waar deze heen moet verwijzen.

Stap 5 - E-Mail Forwarding
U heeft nu een domein met de naam "http://schorelweb.nl". Maar waar kunnen mensen u bereiken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zou een e-mail adres kunnen zijn. Dit is een service die de meeste bedrijven tegen vergoeding weer kunnen leveren. Alle mail die dan wordt gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan daar worden opgehaald of wordt doorgestuurd naar een ander e-mailadres.