Meshtastic

Meshtastic

Meshtastic® is een project waarmee je met goedkope LoRa-apparaten gebruik kunt maken van een off-grid communicatieplatform, over een lange afstand. Meshtastic is community-gedreven en open source.

Meshtastic kan worden gebruikt tijdens rampen of noodsituaties. Het platform is specifiek ontworpen om robuuste communicatie mogelijk te maken in situaties waar traditionele communicatie-infrastructuur mogelijk is uitgevallen of niet beschikbaar is.

Enkele voordelen van Meshtastic;

 • Onafhankelijke communicatie: Meshtastic werkt zonder de noodzaak van een werkende mobiele of internetverbinding. Dit betekent dat het kan worden ingezet in gebieden waar communicatie-infrastructuur beschadigd is of niet meer functioneert.
 • Mesh-netwerkfunctionaliteit: Meshtastic kan automatisch een mesh-netwerk opzetten waarbij nodes onderling verbinding maken en routes vinden om gegevens door te sturen.
 • Privacy en veiligheid: Meshtastic maakt gebruik van gegevensencryptie om de privacy en beveiliging van communicatie te waarborgen, waardoor gebruikers berichten veilig kunnen uitwisselen.
 • Open source: Als open-sourceplatform profiteert Meshtastic van een actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die voortdurend nieuwe functies toevoegen en verbeteringen aanbrengen.
 • Eenvoudig: Omdat Meshtastic een open-sourceplatform is en gebruikmaakt van relatief eenvoudige hardware, kan het snel worden geïmplementeerd in noodsituaties, zonder dat er complexe infrastructuur nodig is.
 • Energiezuinig: Het platform is ontworpen met een focus op energiezuinigheid, waardoor het geschikt is voor gebruik op batterijgevoede apparaten zoals draagbare nodes.
 • Goedkoop: Buiten de eenmalige aanschafkosten van een geschikte LoRa-apparaat zijn er geen bijkomende kosten. Op deze manier kunt u al voor enkele tientjes klaar zijn.

Meshtastic kan in verschillende situaties handig zijn, zoals:

 • Buitensportactiviteiten: Tijdens trektochten, kamperen, wandelen, fietsen en andere buitensportactiviteiten waar traditionele communicatiemiddelen zoals mobiele netwerken niet of nauwelijks beschikbaar zijn.
 • Noodsituaties en rampen: In noodsituaties zoals natuurrampen, stroomuitval of andere noodsituaties waarbij traditionele communicatiemiddelen kunnen uitvallen, kan Meshtastic een betrouwbare communicatieoplossing bieden.
 • Outdoor-evenementen en festivals: Bij grote outdoor-evenementen zoals festivals, concerten of sportevenementen waar traditionele mobiele netwerken overbelast kunnen raken, kan Meshtastic worden gebruikt om communicatie te behouden tussen medewerkers, beveiligingspersoneel en deelnemers.
 • Community-netwerken: In gemeenschappen waar geen toegang is tot traditionele communicatie-infrastructuur, kunnen lokale Meshtastic-netwerken worden opgezet om onderlinge communicatie en samenwerking te vergemakkelijken.

Kortom, Meshtastic kan in verschillende situaties handig zijn waar betrouwbare communicatie over lange afstanden nodig is zonder afhankelijk te zijn van traditionele mobiele netwerken.

Meshtastic

Meshtastic, hoe te beginnen?

Hardware aanschaffen

Om te kunnen beginnen met Meshtastic, is het noodzaak om het juiste materiaal in bezit te hebben. Het belangrijkste is natuurlijk een LoRa apparaat dat geschikt is voor Meshtastic, hierbij is het nog belangrijker om te weten dat het apparaat de EU frequentie 863-870MHz gebruikt, apparaten die werken in de 433MHz en 902-928MHz kan je dus links laten liggen. Deze laatste (902-928MHz) is zelfs illegaal om te gebruiken!

Er zijn allerlei LoRa apparaten verkrijgbaar die geschikt zijn voor Meshtastic, een mooie lijstje staat op Meshtastic.org, een nog completere lijst tref je aan op flasher.meshtastic.org.

Een veel gebruikte Meshtastic compatible LoRa setje is de "Heltec Wifi Lora 32(V3) inclusief Plastic Shell" die al te koop is voor rond de € 25,00. Het setje is nagenoeg compleet als in... voor dit geld ontvang je een ESP32 boardje met LoRa ondersteuning, een behuizing en antenne. Je kunt de Heltec V3 voorzien van spanning via de aanwezige USB-C, deze kan je vervolgens aansluiten op je PC, laptop of smartphone.

Bent u technisch aangelegd, dan kunt u zelf een Meshtastic device samenstellen, zo kunt u naast het LoRa- (Meshtastic compatible) apparaat dan ook kiezen wat voor behuizing u wilt, welke antenne u wilt gebruiken en kunt u ervoor kiezen om het apparaatje te voorzien van een eigen voedingsbron (batterij, zonnepaneel etc.).


Hardware ontvangen en in bezit?

Heeft u het LoRa-apparaat ontvangen en in uw bezit? Standaard zijn deze LoRa-apparaten niet voorzien van de Meshtastic software en zult u deze even moeten installeren. Dit installeren is kinderlijk eenvoudig.

Via flasher.meshtastic.org kunt u het apparaat kiezen die u in bezit heeft. Kies als versie de hoogste versie uit de Stable branch onder "Select Firmware Version" na deze te hebben gekozen kunt u klikken op de “Flash” knop. Na enkele minuten is het apparaat klaar om te configureren!


Meshtastic App

Configureren en chatten kan snel en eenvoudig via de "Meshtastic" App, deze is verkrijgbaar in meerdere smaken en kan je installeren via de Google Play store voor Android en App Store als je een Apple device gebruikt.

Wil je de kanalen snel en eenvoudig instellen zonder dit allemaal handmatig te doen, scan dan de volgende QR Code, hiermee stel je automatisch de kanalen LongFast, Stadspolder en Dordrecht in die Dordrecht-Oost als standaard ingesteld heeft.

Meshtastic

Klaar? Super! In principe ben je nu klaar met de standaard set-up van Meshtastic en zou je aan de gang kunnen gaan. Via de eerder geïnstalleerde Meshtastic App, kan je nu chatberichten sturen in de drie aanwezige kanalen.


Website Meshtastic Nederland bied informatie, tips en links naar telegram en facebook groepen.

Copyright Gerrit Schorel :: SchorelWeb | PA11674 2007-2024 ©